Dovolená v Českém ráji

Již na jaře jsme si s Kačkou zarezervovali chatu na celý týden nedaleko Jičína. Nemohly jsme se dočkat a tak v sobotu 9.7. jsme byly celý natěšení, že můžeme vyrazit. Cesta  proběhla bez komplikací, a tak jsme dle časového plánu dorazili na místo určení :)

Chata byla prostě super.. Obstojně zařízená s velkým pozemkem a pergolou :) Jak my,  tak pejsci jsme byly prostě nadšeni :)

Hned ten den jsme vyrazili na procházku do nedalekých Starých hradů. Tam jsme byly velmi potěšeni, že se můžeme zúčastnit prohlídky i s pejsky. Poté jsme se ještě na chvíli posadili na nádvoří a dali si místní pivečko :) K večeru jsme vyrazili na nákup zásob do Jičína a následně ugrilovali večeři. Prostě fajne den.

V neděli jsme už vyrazili na pořádný výlet :)  Začátkem byl hrad Trosky. Po červené turistické značce jsme se vydali na naučnou stezku Podtrosecká údolí okolo místních rybníků a pak zpátky na parkoviště :) Celkem jsme naťapali něco okolo 11km. A tak jsme na chatu dorazili příjemně unaveni :)

V pondělí kvůli velkému horku jsme byli nuceni zůstat na chatě. Nicméně pejskové si užívali vodu v bazénku, který jsme před dovolenou koupili a my jsme se zabavili spoustou her. Začali jsme petangem.. A my holky jsme byly neporaženi :) i přes to, že mi Kačka hodila na palec na noze kouly a tak jsem byla část další hry indisponována bolestí :D Po té někteří z nás hráli karty, pexeso, upravovali fotky z předešlého dne a nebo si četli. Prostě takový lenivý den :)

Úterý však už bylo zase výletní. První zastávkou byly drábské světničky. Jednalo se o středověký skalní hrad, ve kterém se do dnešní doby zachovalo 18 místností vytesaných do pískovcových skal. Dále jsem pak lesem pokračovali přes studený průchod až na Krásnou vyhlídku, kde jsme si dali zasloužený oběd :) Stejnou cestou jsme dostali zpět k autům a přesunuli se o kousek dál a to na zříceninu skalního hradu Valečov. Opět jsme mohli dovnitř i s psíky, ale místo průvodce jsme dostali papíry s historií, a tak jsem se této role ujala já :D Po prohlídce jsme se šli ještě podívat do samotného skalní města. A bylo to super.. Jedná se o komplex 28 bytů vytesaných přímo do pískovcových skal  nacházející se v přilehlém lese. Sloužily jako obydlí hradní čeledi a zřejmě také jako opevněné tábořiště a zimoviště v husitských dobách. Po opuštění hradu na počátku 18. století se světničky stávají obydlím místní chudiny, tzv. skaláků. Podlahy světniček byly dřevěné, okénka zasklená, zasazená do skály. Rovněž dveře byly přizpůsobeny skalám. Většina místností měla kamna s komínem vyvedeným nad skály. Některé výklenky  skaláci používali jako chlévy pro domácí zvířata. Ke konci 19. století zde žilo sedm několikačlenných rodin, přibližně asi třicet osob. Našla se tu porodní bába, štěpař či topič v cukrovaru. Roku 1892 dochází na základě nařízení okresního hejtmanství v Mnichově Hradišti k násilnému vystěhování, kdy jsou tito obyvatelé přesídleni do okolních obcí.

Ve středu musel Kačky Tom hned brzo ráno vyrazit do Prahy do práce. A tak my ostatní jsme se jeli podívat na hrad Kost. Už zvenku se jedná o velmi nádhernou památku. O to větším překvapením pro nás bylo, že nás i zde pustili na prohlídku s našimi čtyřnohými miláčky :) Poté jsme si sedli v místní restauraci na oběd a zcela spokojeni jsme vyrazili na chatu. Po cestě jsem se ještě zastavili na zámku Humprecht. Bohužel nesplnil naše představy, a tak jsme se jen prošli okolo a odjeli. K večeru se nám vrátil Tomča a přivezl nám novou balanční čočku Togu. Takže jsme samozřejmě museli s Kačkou hned vyzkoušet :)

Čtvrtek nám pro změnu celý propršel a tak většina z nás celý den jen lenošila :)

Páteční počasí bylo o něco lepší a tak jsme jeli na zříceninu Zvířetice. Jedná se o velmi krásné místo, a skvělé bylo, že nově zde byly i slečny, které dělaly prohlíky, jejichž součástí byly i 3D vizualice :) Dále jsme se vyrazili podívat do Mladé Boleslavi, nicméně nic moc zajímavého jsme zde nenašli.
Večer pak ostatní vyrazili na večeři do Dětenic. Já bohužel kvůli migréně zůstala na chatě  s pejskama :)

No a v sobotu rychle uklidit a frčelo se domu. Byl to krásný týden a nikomu z nás se končit nechtělo.

Jsem zvědavá, kam se podíváme přístí rok :)